Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  LoginLogin  

Share | 
 

 Subversive Film Festival

Go down 
Autor/icaPoruka
dakkar
Admin
avatar

Broj postova : 604
Join date : 01.02.2008
Age : 36
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Subversive Film Festival   ned svi 18, 2008 1:43 pmOvogodišnji Festival posvećen je 40-oj obljetnici svibanjske revolucije 1968. U sklopu glavnog programa prikazivat će se filmovi od 18. do 24. svibnja u kinu Europa.
Subversive Film Festival kao i svaka subverzija u širem smislu odraz je materijalnih i duhovnih društvenih tenzija i sukoba i pokušaj dovođenja u pitanje autoriteta postojećih institucija ili sistema vrijednosti: subverzivno uvijek napada sve što kontrolira i želi zamijeniti nečim još neegzistirajućim i isključenim iz sistema raspodjele moći i užitka.
Državne metode samozaštite i kontrole proizvodnje, komunikacije i distribucije drže subverzivne poruke nedostupnim širokim masama. Taj se problem tiče naročito filma jer je za njegovo prikazivanje potreban novac, tehnologija i specifičan prostor.
Subversive Film Festival nije natjecateljski ni revijalni, nije niti umjetnički ni estetski. Subversive Film Festival je interdisciplinarni, hipertekstualni, transsubjektivni, politički pokušaj demistifikacije vizualnih tabua, analize najmoćnijih umjetničkih formi današnjice koje mijenjaju čovječanstvo na svjesnoj i nesvjesnoj razini, pokušaj kritike postojećeg vrijednosnog sistema i institucija u kontekstu znanosti, filozofije i moderne umjetnosti.

Subversive Film Festival - Hommage 1968. čini pet tematskih cjelina:

1. Gosti festivala: Slavoj Žižek (Slovenija), Ernesto Laclau (Argentina), Chantal Mouffe (Belgija), Neil Leach (Engleska), Frank Furedi (Engleska), Brian Holmes (Francuska), Karl-Heinz Dellwo (Njemačka), Gabriele Rolnik (Njemačka), Gerd Conradt (Njemačka).

Osim filmova po izboru gostiju Festivala koje će publika imati prilike gledati u sklopu glavnog programa u Kinu Europa, svaki dan će na različitim mjestima u gradu (Kino Europa, KIC, Arhitektonski i Filozofski fakultet) biti održana predavanja i okrugli stolovi.

2. Filmski program počinje od 14 sati i završava oko ponoći. Od 18. do 24. svibnja imat ćemo priliku vidjeti 40-ak remek-djela svjetske kinematografije inspirirane studentskim i radničkim pobunama koje su obilježile 20. stoljeće i predodredile sadašnjicu, a kao poslasticu izdvajamo najuspješnija autorska ostvarenja: C. Markera, B. Bertoluccija, M. von Trotte, M. Jancoa, J. Nemeca, D. Makavejeva...

3. Na malim retrospektivama kultnih autora od 22 do 24 sata jedinstvena je prilika za filmove iz najradikalnijih faza: J.- L. Godarda, G. Deborda i grupe Zanzibar.

4. Kao uvod u Subversive film festival biti će održan okrugli stol pod naslovom Od kada imamo svoje države revolucija nije na vidiku posvećen pitanjima '68-e u Hrvatskoj. Sudionici okruglog stola: Nebojša Popov (Beograd), Gajo Sekulić (Sarajevo), Želimir Žilnik (Novi Sad), Slobodan Šnajder (Zagreb), Andrea Zlatar (Zagreb), Petar Milat (Zagreb). KIC, 13. svibnja u 19 sati.

5. Neposredno prije početka Festivala biti će održane umjetničke akcije i performansi priznatih hrvatskih umjetnika: Dalibor Martinis, Slaven Tolj, Igor Grubić.

http://www.subversivefilmfestival.com/subversive/

_________________
That's the whole problem with science. You've got a bunch of empiricists trying to describe things of unimaginable wonder.
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://insomnia.bigforumpro.com
dakkar
Admin
avatar

Broj postova : 604
Join date : 01.02.2008
Age : 36
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Re: Subversive Film Festival   ned svi 18, 2008 2:04 pm

looooooolSLAVOJ ŽIŽEK je slovenski filozof i teoretičar psihoanalize svjetskog glasa. Već odavno su ga prozvali »Elvisom kulturalne teorije« i »divom iz Slovenije«. Rođen je 1949. u Ljubljani. Doktorat iz filozofije stekao je na Univerzi v Ljubljani 1981. godine na temu klasičnog njemačkog idealizma, a psihoanalizu je studirao (od 1981.-1985.) kod Jacquesa-Alaina Millera na Sveučilištu Pariz VII, osnovanom 1969. kao neposredan odgovor na studentske prosvjede iz 1968. i zahtjeve za većom autonomijom sveučilišta. Tijekom tog studijskog boravka napisao je drugu doktorsku disertaciju – Lacanovo čitanje Hegela, Marxa i Kripkea. Krajem osamdesetih godina Žižek se vraća u Ljubljanu gdje je aktivan u časopisu Mladina i gdje sudjeluje u osnivanju Liberalne demokratske stranke. 1990. sudjeluje u kampanji za člana slovenskog Predsjedništva i potom se zauvijek odriče političke karijere. Samo godinu dana ranije kod uglednog britanskog izdavača Verso izlazi mu i danas jednako provokativna knjiga Sublimni objekt ideologije, koja je označila proboj Žižeka u intelektualni svijet Zapada i koja je ubrzo od njega učinila jednog od najrevelantnijih i najprivlačnijih suvremenih filozofa i intelektualaca. Otada do danas, Žižek je objavio oko 30 knjiga, obuhvaćajući kako hardcore-filozofijske teme poput Hegela i Schellinga, tako i teme iz popularne kulture, od Hitchcockovih filmova do WC-a. Sam sebe Slavoj opisuje kao »ortodoksnog lakanovskog staljinista«, a njegovi energični živi nastupi već tjednima unaprijed uspiju rasprodati najveće dvorane diljem svijeta. Žižek je poznat kao jedan od najaktivnijih intelektualaca, čije »turneje« traju čitavu godinu i čije se mišljenje uvažava, propituje i diskutira na svim postojećim kontinentima. Na hrvatski je u posljednjih par godina prevedeno dosta Žižekovih djela, a uz Subversive Film Festival upravo je izašla i Žižekova najnovija knjiga Pervertitov vodič kroz film (Tvrđa, 2008.), koja sabire sve najvažnije neprevedene i neobjavljene Žižekove tekstove o filmu. Žižek je odnedavno postao i protagonist i vodič triju dokumentarnih filmova: The Pervert's Guide to Cinema (2006), Žižek! (2005) i The Reality of the Virtual (2004). Nedavno je dao i komentar za DVD-izdanje filma Djeca čovječanstva. Žižekov dolazak u Zagreb suorganiziran je od časopisa i biblioteke Tvrđa, čija će publikacija biti promovirana tokom Festivala.

_________________
That's the whole problem with science. You've got a bunch of empiricists trying to describe things of unimaginable wonder.
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://insomnia.bigforumpro.com
walkabout

avatar

Broj postova : 289
Join date : 01.02.2008

PostajNaslov: Re: Subversive Film Festival   čet svi 22, 2008 10:43 am

jao uopce nisam vidla ovo. kako uvijek kasnim ne mogu vjerovat. blah..

zizek mi je ok. citala ponesto od njega. ima i njegov dokumentarac - The Pervert's Guide to Cinema - Lacanian Psychoanalysis and Film. najvise u sjecanju su mi ostali filmovi hitchcocka. pogotovo psyho - odnos glavnog glumca i njegove majke.

no da, ko za vraga nista necu stic otic pogledat, ko i obicno.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
dakkar
Admin
avatar

Broj postova : 604
Join date : 01.02.2008
Age : 36
Lokacija : Zagreb

PostajNaslov: Re: Subversive Film Festival   čet svi 22, 2008 2:09 pm

evo sad sam se vratila, i tak.... ne znam. malo više sam očekivala od teorije i filozofije, ali pokušavao je sve obuhvatiti pa je ispalo populistički razumljivo. enihau puno kino europa, ljudi se tolko furaju na intelektualizam da su jednostavno morali biti tamo. (ovdje naravno i sebi upućujem oštru konzumerističku i inu samokritiku)
navest ću nekoliko njegovih bisera s kojima se posve slažem.

evo TOP 10:
1. Superego nije etička kategorija niti kod Freuda niti kod Lacana, već posve ispravno interpretirana kao instanca - morati. naime misli se na "mora se uživati u životu, mora se željeti nešto što nemaš, mora se imati bogat seksualni život", a ako ne možeš onda patiš od osjećaja krivnje i nezadovoljstva.

2. psihoanaliza i danas ima smisla iako su se neke stvari od Freuda naovamo skroz promijenile. npr. prije je psihoanalitičar na pitanje na što vas asocira ova žena dobivao odgovor ne znam, ali vi ćete sigurno reći na moju majku, a danas je odgovor moja mama, pa što?

3. ahhh priča o hrčku..ahahaha dobra je. naime tipu nekom je umrla žena, ali on to nije nikako subjektivno doživljavao već je mogao posve otvoreno i govoriti o tome i normalno živjeti dalje kao da se ništa nije dogodilo. i ne radi se ovdje da nije volio svoju ženu niti išta tome slično. nego je imao hrčka za kojeg se nastavljao brinuti. i tak 6 mjeseci nakon ženine smrti umre i hrčak, a tip doživi živčani slom, nakon čega pokuša i par puta samoubojstvo itd.itd. poanta priče je da sve cinike i sve one koji kažu da im se živo jebe, da ih nije briga, žive od danas do sutra...treba pitati: a gdje je tvoj hrčak?

4. priča o Indijancima - naime ne sviđa mu se nikako naziv native Americans za Indijance, i u razgovoru s njima oni sami su mu rekli da je i njima to rasistički jer ih se shvaća kao native= prirodne dok su Amerikanci ili doseljenici valjda oni koji su kulturni... draži im je naziv Indijanci jer se u njemu odražava glupost bijelaca koji su mislili da su došli u Indiju

5. 68. - je značila prijelaz iz doba globalnog korporacijskog kapitalizma u kulturalni kapitalizam.... neke slobode koje danas imamo su rezultat tog vremena. npr. ostvariti svoju fantaziju, realno ju živjeti (primjer Fritzla u Austriji) je prije bilo nepojmljivo

6. naslov predavanja je bio Boj se bližnjega svog kao samoga sebe - odnosno Drugi se shvaća kao nešto strano, nepoznato, čak monstruozno....i na takvom se shvaćanju poima definicija tolerancije tj. tolerancija kao želja za distancom prema drugome, ostani što dalje od mene da se možemo podnositi...

7. dekafeinizirani Drugi - ne želimo bližnjeg u svojoj blizini, želimo njegovu očišćenu verziju, samo neke njegove dijelove...

8. potrošačko društvo - nije samo bazirano na tome da se živi neki lifestyle, odnosno kupnja takvog auta, jeansa, stana, hrane znači to i to i ja se shvaćam kao dio zajednice istomišljenika već je to i nekakvo oslobađanje od društva, "dok se vozim u tom autu, uživam u njegovoj brzini, lakoći pokreta koja me zbližava s Bogom, apsolutom, onim nečim većim od mene"

9. sve postoji u svojoj light verziji - light cola, hrana s light masnoće, sladoled s light šećerom, light cigarete itd.itd.

10. aha i potraga za srećom - sreća kao smisao života pa se prodaje u kratkom vremenu na različitim mjestima, kritika new age religija, kritizirao je Dalaj lamu i budizam.... primjer Čehoslovačke u 70-im god. 20. st. relativno se dobro živjelo, uz demokraciju prijetio je i nekakav vanjski neprijatelj, društvo je bilo oslobođeno odgovornosti, i postojala je relativna čežnja prema materijalnom...

_________________
That's the whole problem with science. You've got a bunch of empiricists trying to describe things of unimaginable wonder.
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://insomnia.bigforumpro.com
fou fol folle

avatar

Broj postova : 23
Join date : 05.03.2008

PostajNaslov: Re: Subversive Film Festival   sub svi 31, 2008 9:40 am

primjedba na Žižeka & non-native Indijance:
Black Fire (politički punk band, www.myspace.com/blackfire, www.blackfire.net) - Navajo aktivisti u zaštiti ljudskih prava & okoliša, alterglobalisti.
Dvaput ovdje svirali, izravno rekli na workshopu u Mami kako se njihov narod ne identificira nazivom 'Indijanci'
(skovanicom okupatora za sve moguće narode 2 kontinenta a koji su međusobno toliko različiti koliko su npr.različiti Islanđani & Arapi)
'Native' da znači Povezanost sa Majkom prirodom. A ne 'ne-kultura' (Kolumbo jebala te znatiželja!).
Btw.nedavno su 'željezne ptice' otkrile još jedan do sada nekontaktirani narod u amazonskoj prašumi Arce u Brazilu. Ajde Žižek kultiviraj ih!
(ala ga brije...) Razz
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Subversive Film Festival   

[Vrh] Go down
 
Subversive Film Festival
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
insomnia makes a ruin out of me :: cool area-
Forum(o)Bir: